Bram.

Bram. Barista at Coutume Cafe in Parijs. 

Ik ben begonnen met een introductiecursus tot Barista. Niet lang daarna heb ik een professionele cursus gevolgd en ben zo stilletjes aan naar Specialty Coffee overgestapt. Hoe langer ik met koffie bezig ben, hoe leuker ik het vindt. Ik ben absoluut niet gemaakt om de hele dag aan een bureau te zitten. Als Barista ben ik de hele dag bezig met koffie én met mensen. Barista zijn is ook meer dan enkel een goede koffie zetten. Ik ken de producten waarmee ik werk en heb de technieken onder de knie. Ik doe ook graag een praatje met mensen die een koffie komen halen. 


bram_veganbarista-5

Ik ben een grote fan van filterkoffie omdat het heel delicate koffie is. Je kan filterkoffie bijna behandelen als wijn. Afhankelijk van de koffiesoort krijg je een andere smaak en nuance die je kan fijnproeven.

“Je kan filterkoffie bijna behandelen als wijn.”

Mijn favoriete koffie komt uit Costa Rica, La Ortiga. De koffiebonen worden na het plukken op een zonnebank gelegd. Om de zoveel tijd worden de koffiebonen omgedraaid zodat de bes mooi egaal droogt en krijg je een koffiebonen met een zoete en fruitige smaak. Dit koffietje is de lekkerste kop die ik ooit dronk. Het is een zoete smaakbom met viscose textuur en vol van smaak. Het is bijna alsof je een stukje appel crumble taart eet. Hoe meer je oefent de smaken te herkennen en bewust proeft, hoe meer diepgang je in elke kop koffie proeft. 

Koffie degusteren is een plezier voor je smaakpapillen. Als ik een cappuccino drink dan is dat altijd met havermelk. Ik gebruik ofwel Oatly of Minor Figures. De combinatie van de havermelk en espresso koffie gaat dan weer een andere smaaksensatie geven.

De perfecte vegan bestaat niet.

Ik probeer lief te zijn voor de planeet, mijn eigen lichaam en de dieren door goed na te denken over de dingen die ik koop en consumeer.  Het is soms moeilijk en frusterend, want het is niet omdat ik plantaardig eet dat ik dierenleed 100% kan vermijden.

“Verwacht niet dat je van de ene dag op de andere je leven kan omdraaien.”

Een aantal jaren geleden heb ik meegedaan met de 40 Days Vegan Challenge. Dat zie ik als het begin van mijn ‘vegan-zijn’. Vegan probeer je te worden maar het is een bestemming die je, volgens mij, nooit helemaal bereikt. Je moet je tijd nemen om te veranderen. Je kan niet verwachten dat je van de ene dag op de andere je leven kan omdraaien en de perfecte vegan kan worden. Zo heb ik bijvoorbeeld nog een hele tijd wijn gedronken zonder te weten dat de meeste wijn niet vegan is. 

Mijn vriend is een echte vleeseter.  Hij vindt dat je vlees kan eten en van dieren kan houden. Ik heb het er moeilijk mee. Ik probeer hem uit te leggen dat hij een dubbele standaard heeft. Het is niet logisch om het ene dier graag te zien en het andere op te eten. Toch blijft hij koppige zijn levensstijl behouden en reageert hij vaak defensief als ik hem daar op wijs.

bram_veganbarista-2
bram_veganbarista

Niet kiezen.

Ik wil reizen en mijn interesse in koffie combineren. Specialty Coffee is over de hele wereld gelijkaardig en ik kan met mijn skills overal terecht. Natuurlijk heeft elke plaats zijn specifieke kwaliteiten en uitdagingen maar dat trekt mij net aan omdat daar uit kan leren. Ik droom van Australië of Japan. Maar ik heb een vriend en daar moet ik rekening mee houden. Daarom zoek ik het nu wat dichter in de buurt: Berlijn of Parijs. Het is belangrijk voor mij dat ik zelf kan beslissen hoe ik leef en mijn passies kan uitoefenen. Ik doe ook performance dance en yoga. Wie weet volg ik later wel een yoga lerarenopleiding en kan ik de wereld rondreizen als barista en yogaleraar.

Ik ga altijd op zoek naar het gevoel van elkaar ‘echt’ begrijpen. Ken je dat? Het moment waarop je beseft dat je met die andere persoon op exact dezelfde golflengte zit? Zo’n momenten kan ik hebben met mijn lief, vrienden, vreemden of zelfs met een hond op straat. Volgens mij kan dit enkel wanneer je volledig jezelf bent. 

“Ik ga altijd op zoek naar het gevoel van elkaar ‘echt’ begrijpen.”

Ik probeer mijn trauma’s, onzekerheden en angsten achter mij te laten en open te staan voor elke ontmoeting. Het is moeilijk om mij kwetsbaar op te stellen want ergens wil ik mezelf ook beschermen tegen de kritiek van anderen. Maar toch probeer ik het.

Ik moet geen flitsende carrière hebben of veel geld verdienen. Ik ben liever bezig met de essentie van het leven: vriendschap, connectie en dingen  ontdekken. Ik ben blij dat ik dat inzie. Ik vind het vreemd om te zeggen dat ik daar trots op ben. Maar ja, eigenlijk ben trots op de persoon die ik nu ben. (lacht)

@Bram_Boek

bram_veganbarista-22

Leave a Comment